Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Juan Pablo Lasso Argote

Juan Pablo Lasso Argote (39) liep als peuter al rond op de koffieplantage van zijn opa. Vader, grootvader, overgrootvader – allemaal beoefenden ze hetzelfde vak, bewerkten ze hetzelfde land. Da’s geen vetpot, een leven als koffieboer. Zijn vader heeft de plantage dan ook bijna willen verkopen. Dat is totdat Juan een deal sloot met Nederlandse koffiebrander This Side Up, die hem en zijn vader genoeg betalen om weer een toekomst te zien in de koffie.

“Zo’n 30 jaar geleden nam mijn opa de boerderij van zijn vader over. Daar heeft hij bijna tot zijn dood op gewerkt. Tien jaar geleden heeft mijn vader het van hem overgenomen en binnenkort neem ik het stokje over. Het was bijna niet zover gekomen; vier jaar geleden zag mijn vader echt geen heil meer in het vak en wilde hij het land – 3 hectare – verkopen om zijn geld elders te gaan verdienen. Ik had op dat moment net kennis gemaakt met de mannen van This Side Up en vroeg hem om die potentiële samenwerking nog even af te wachten. Die is doorgegaan. This Side Up was weg van onze koffie en neemt nu elk jaar onze hele oogst af voor een prijs die 50 procent hoger ligt dan we voorheen kregen.

We verkochten onze koffie altijd aan een trader en dan ging het op één hoop met de koffie van andere boeren. Wat er daarna mee gebeurde, daar hadden we geen zicht op. De kosten lagen in die tijd hoger dan de inkomsten, waardoor iedereen altijd een tweede baan had. Veel boeren in de regio werken bijvoorbeeld nog steeds als plukker op andere plantages of werken in de bouw. Ikzelf was naast koffieboer altijd accountant. De reden dat we desondanks koffie blijven verbouwen? Het is traditie. We zijn trots op ons product. Daar blijken we overigens alle reden toe te hebben: de werkwijze die we gebruiken wordt al verschillende generaties van vader op zoon doorgegeven en blijkt al die tijd al zulke goede koffie op te hebben geleverd dat het specialty coffee mag heten. Daar kwamen we pas achter toen This Side Up de koffie proefde en zei: dit is specialty coffee! We bleken onze specialty coffee al die tijd voor een bodemprijs te hebben verkocht. Ik heb inmiddels ook geleerd hoe ik de kwaliteit van mijn eigen koffie kan testen en organiseer nu ook zelf cuppings – een sessie waarbij een oogst wordt geproefd en de kwaliteit wordt vastgesteld.

Dat ik me nu fulltime op de koffie kan storten, daar prijs ik me enorm gelukkig mee – dit is mijn droombaan. Ik hoop dat mijn zoontje van 7 dat later ook zo ziet. Mijn opa en vader namen me als kleine jongen al mee de plantage op en leerden me dan spelenderwijs alles over de koffie. Ik heb het altijd prachtig gevonden. Mijn oudere broer toonde er weinig interesse in en mijn zusje was vooral bezig met dieren – ze is dan ook dierenarts geworden. Mijn zoontje probeer ik nu op dezelfde manier geïnteresseerd te krijgen. De cuppings vindt ‘ie in elk geval al prachtig.”