Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wat is een leefbaar inkomen?

Even heel simpel: met een leefbaar inkomen kan iemand een menswaardig leven leiden. In iets meer woorden: een leefbaar inkomen is de vergoeding die een zelfstandige ontvangt voor een standaard werkweek, en die voldoende is voor diegene en zijn/haar familie om zich een bepaalde levensstandaard te kunnen veroorloven. Dat houdt onder meer in dat zij voldoende voedsel en water, een dak boven het hoofd, onderwijs, gezondheidszorg, transport en kleding hebben. De vergoeding moet daarnaast voldoende zijn om wat geld achter de hand te houden als appeltje voor de dorst – spaargeld, maar ook een pensioen dus. Er wordt trouwens onderscheid gemaakt tussen ‘leefbaar loon’, dat verwijst naar mensen in dienstloon, en ‘leefbaar inkomen’, dat verwijst naar zelfstandigen, zoals de boeren achter onze koffie.

Bij Fairfood maken we ons hard voor leefbare inkomens en lonen. Dat doen we onder meer met het Living Wage Lab, dat we samen met Hivos hebben opgericht. Dit lab moet bedrijven in de agrofoodsector helpen bij het vinden van oplossingen voor het betalen van een leefbaar loon in hun toeleveringsketens. Het probleem rondom lage lonen kan vaak niet door de agrofoodbedrijven alleen worden opgelost. Het Living Wage Lab brengt daarom iedereen samen: de overheid, vakbonden, de productietak, retailers, NGO’s, certificeerders en onderzoekers. Samen komen we tot oplossingen. Lees hier meer.