Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wat moet er beter in de koffiewereld?

Fairfood vindt dat koffiebedrijven betere (lees: eerlijkere) prijzen moeten bieden voor de koffiebonen van de boer, zodat hij/zij met zijn of haar gezin niet langer in armoede hoeft te leven. De onderhandelingspositie van de boer moet verbeterd worden. Dat kan als die boer bijvoorbeeld meer kennis krijgt over hoe hij of zij de kwaliteit van de koffie kan waarborgen.

Koffiemerken dienen bovendien transparanter te werken en meer zicht te bieden in de herkomst van hun koffie. Want als je weet waar de koffie vandaan komt, heb jij als consument beter zicht op wat er speelt en misgaat in de productieketen. Grote koffiemerken weten nu lang niet altijd van welke boer of plantage hun koffie afkomstig is.

Koffie bestaat vaak uit een blend, een mix van koffiebonen uit verschillende landen en van diverse boeren. Dat maakt het bepalen van de herkomst des te complexer. Toch is het zeker niet onmogelijk. Fairfood kijkt voor het transparant maken van de keten, en dus ook het geven van inzicht in de herkomst van jouw koffie, naar de technologie die blockchain heet.