Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wat zijn blockchains en wat kunnen ze doen voor koffie?

Blockchains brengen een productieketen transparant in beeld. Dat werkt zo: een blockchain is een soort digitale recordlist. Elke record kan je zien als ‘blok’. Zo’n blok kan een transactie zijn: handelaar Mario kocht op 1 april 10 kilo koffiebonen van boer Pedro. Maar je kunt ook andere info vastleggen op een blockchain, zoals traceergegevens die laten zien waar de koffiebonen vandaan komen. Blockchains kunnen volgens ons transparantie bieden in een op het moment enorm vertroebelde keten. Doordat er bij blockchains geen overkoepelende autoriteit is – alle betrokken partijen hebben toegang tot en zicht op de blockchain – kunnen kleinschalige boeren meer macht uitoefenen over wat er met hun producten gebeurt en wat ervoor betaald wordt. Je kunt processen via blockchain efficiënter maken en bijvoorbeeld de betaling automatiseren. Of er digitale valuta’s aan koppelen. In de recordlist kun je alle gegevens veilig opslaan of delen met anderen.

Fairfood is een groot liefhebber van blockchain. We waren de eerste partij in Nederland (en een van de eerste ter wereld) die met blockchain werkte; afgelopen jaar gebruikten we de technologie voor de keten van kokos. Op dit moment werken we samen met ID Coffees en Bext360 om de reis van koffie uit Colombia vast te leggen op de blockchain. Als de koffiewereld straks met blockchains werkt, kunnen overbodige tussenpersonen worden omzeild. Zo blijft er minder aan de strijkstok hangen, waardoor koffieboeren meer kunnen verdienen.

Voor jou als koffiedrinker biedt het ook een leuk extraatje: met blockchaintechnologie kom je meer te weten over de herkomst en kun je kennismaken met de mensen achter jouw kop koffie.