Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Van boon tot barista. Hoe wordt koffie gemaakt?

Koffie komt van de koffieplant (Coffea). Er bestaan verschillende soorten die goed gedijen in de tropen of subtropen. De wortels van de koffieplant liggen in Ethiopië, maar het was in Jemen waar koffie voor het eerst op grote schaal werd verbouwd en geëxporteerd.

Uit de bloesem van de koffieplant komen rode steenbessen. Wist je eigenlijk dat die bessen zelf ook heel lekker zijn? Ze bevatten pitten, waar de koffiebonen inzitten en waar we uiteindelijk koffie van maken.

Er bestaan meer dan zestig soorten koffie, maar twee koffiestruiken genieten de bekendheid: de Arabica van de gelijknamige koffiesoort en de Caneaphora waar Robusta koffie van gemaakt wordt. De eerste plant doet aan zelfbestuiving, voor de andere soort worden bijen en andere insecten ingezet om ze te bestuiven. Overigens drinken we meestal een blend (mix) van diverse koffiesoorten.

Na vijf jaar is een koffieplant lucratief. Dan kan de boer beginnen met het oogsten van de dieprode bessen. Daarna behandelt hij de bessen met de droge of natte methode. Bij de traditionele, droge wijze droogt de boer de bessen in de zon totdat de vrucht loskomt van de pit. Bij de natte methode weekt de koffieboer ze eerst in water, waarop ze ontdaan worden van het vruchtvlees. Daarna worden ze nog eens gewassen en gedroogd. Deze methode is een stuk bewerkelijker, maar geeft een verfijnde smaak aan het product. De koffie die na de bewerking overblijft noemen we groene koffie.

Zoals de naam al doet vermoeden, is groene koffie nog niet klaar voor gebruik. Daarvoor dienen de bonen geroosterd te worden. Dat gebeurt nadat ze, meestal per containerschip, vertrekken naar populaire koffiehavens als Antwerpen en Hamburg. Vanuit daar gaat de waar onder meer naar Nederland. Hier worden de koffiebonen geroosterd, waardoor ze hun aromatische smaak krijgen.