Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

“Wij leven als dagloners, niet als agrarisch ondernemers”

“Mijn familie is altijd al boer geweest, sinds de jaren ’70 zijn ze koffie gaan verbouwen. Als boerenzoon leerde ik de vaardigheden al op jonge leeftijd. Na mijn studie landbouwtechniek aan de universiteit, keerde ik terug naar mijn geboortegrond waar ik begon met het cultiveren van koffie. Dankzij mijn organisatie ASPROUNIÓN leerde ik andere methodes en productietechnieken die ik ook de rest van mijn familie heb bijgebracht.

De koffieteelt in deze regio biedt veel werk en kansen. Door wat we hier doen, zorgen we voor ontwikkeling en uiteindelijk een toekomst voor de mensen. Koffie biedt een goed rendement, maar dat komt niet in handen van de mensen die deze geweldige koffie met de nodige inspanning produceren. Wij leven als dagloners, niet als agrarisch ondernemers. Dat wil zeggen: we overleven, maar de winstgevendheid is erg laag om een goede levensstandaard te hebben. Onze inkomsten gaan naar onze finca, eten en drinken en andere basiszaken die we consumeren. Er is maar beperkt geld voor onderwijs en vermaak.

Rendement kan op productief of economisch vlak betrekking hebben, deze twee hoeven niet per se samen te gaan. De manier om de economische prestaties te verbeteren, is om rechtstreeks zaken te doen met consumenten en niet met diegenen die zich op de beurs bevinden. Maar met een goede kwaliteit en productie, garandeer je geen economisch rendement. Zo kan de koffieprijs erg laag zijn, waardoor je als boer de investeringen niet kunt compenseren.

Zelf drink ik elke dag koffie. Dankzij de organisatie die ik heb geleid, heb ik geleerd om koffie te proeven. Voor mezelf ben ik minder veeleisend. Ik hou van een zachte koffie, met een aangename smaak. Ik drink koffie op elk moment van de dag, vanaf het ontbijt totdat laat in de avond. Koffie symboliseert voor mij een toekomst waarin mijn familie comfortabel van de koffie kan leven.

Mijn dag begint om 6 uur ‘s ochtends. Ik sport tot half 7 totdat de werknemers arriveren. We evalueren de vorige dag en maken plannen voor deze dag. Om 9 uur ben ik op mijn kantoor, waar ik de afdeling inspecteer, de lopende activiteiten bekijk en aan het werk ga. Om half een ben ik thuis om te eten, waarna ik tot 5 uur werk. In het weekend  ga ik langs de boerderij om de activiteiten van afgelopen week te bekijken en ze voor komende week te plannen. Soms bemest of snoei ik de struiken. Ik heb geen kinderen, maar mijn neven helpen me op de finca. Het leven is aangenaam, alleen moeten de inkomsten van koffie beter worden. Dan is het goed.”