Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wat is er mis?

backbutton

Wat is er aan de hand met mijn koffie?

Een koffiecampagne ja. Een campagne voor eerlijke koffie. Omdat het merendeel van de 20 miljoen kleinschalige koffieboeren in barre armoede leven, onder de armoedegrens van 1,60 euro (1,90 US dollar) per dag. In landen als Ethiopië, Kenia, Uganda en Peru verdienen ze het allerminst. Een slechte deal voor de koffieboeren betekent in de praktijk dat ze bijvoorbeeld genoodzaakt zijn om geld te lenen onder niet al te gunstige voorwaarden. Ze kunnen geen pensioen opbouwen, medische zorg lopen ze mis omdat ze de ziektekosten niet kunnen betalen, of omdat de bus of ander vervoer naar de dokter buiten het dorp simpelweg te duur is. Dat is dan het topje van de ijsberg. Moeten we iets aan doen dus. Om de koffiewereld echt structureel te veranderen, moeten we eerst begrijpen hoe die in elkaar zit. Hier gaan we dat uitleggen.

 

Dit zijn de mensen die jouw koffie maken

Wie maakt jouw ochtendritueel eigenlijk mogelijk? Je partner die de koffie voor je laat doorlopen, de barista die een bloempje van melkschuim tovert op je cappuccino, de winkelier die jouw favoriete blend aanbiedt, zakenlui die jouw koffie verhandelen en de boer natuurlijk, die de koffiebonen verbouwt. Lees meer over de mensen achter jouw bakkie pleur

Zo zit de koffiewereld in elkaar

Opvallend is dat een klein aantal grote koffiebedrijven de meeste koffie in handen heeft. Hierdoor hebben ze een enorm bevoorrechtte onderhandelingspositie ten opzichte van de miljoenen koffieboeren. Lees meer over die koffiewereld

Van boon tot barista. Hoe wordt koffie gemaakt?

Er bestaan meer dan zestig soorten koffie, maar twee koffiestruiken genieten de bekendheid: de Arabica van de gelijknamige koffiesoort en de Caneaphora waar Robusta koffie van gemaakt wordt. Zo wordt koffie gemaakt

Dit verdient een koffieboer

0,025 euro, dat is wat een koffieboer feitelijk verdient aan jouw bestelde kopje espresso. Maar wat zou hij eigenlijk moeten verdienen? Hongerloontje?

Welke structurele misstanden zijn er nog meer in koffie-industrie?

De problemen zitten niet alleen bij de slechte inkomens van de koffieboeren. Ook op de plantages is er dikwijls iets mis. Zoals slavenarbeid, een begrip dat doet denken aan koloniale tijden, op Braziliaanse koffieplantages. Dit gaat er zoal mis

Koffiemerken en keurmerken in actie, dit bieden ze

Fairfood is blij met de goede intenties van de keurmerken en duurzaamheidsprogramma’s van bedrijven om de koffieboeren uit de armoede te trekken. Toch is het nog niet genoeg... Waarom niet?

Wat moet er beter in de koffiewereld?

Fairfood vindt dat koffiebedrijven betere (lees: eerlijkere) prijzen moeten bieden voor de koffiebonen van de boer, zodat hij of zij met zijn/haar gezin niet langer in armoede hoeft te leven. Wat er zoal beter moet

Wat kan ik zelf doen?

Om de koffieboer met zijn of haar gezin uit de armoede te trekken, strijdt Fairfood voor een leefbaar inkomen voor de koffieboer. En zo kun je daarbij helpen